Född 1902-01-04 i Bodsjö, Våle (Z).
Död 1994-02-06 i Revsund (Z).

1922 ogift tjänarinna Ocksjön
1994 änka 1986, Brunflo

Signe Elisabet Berg.
Född 1902-01-04 i Bodsjö, Våle (Z). Död 1994-02-06 i Revsund (Z).
F Herman Abrahamsson Berg.
Född 1853-09-08 i Finland, Korsholm. Död 1929-11-28 i Bodsjö, Ocksjön (Z). Arbetare, torpare
     
 
   
 
     
 
   
 
M Matilda Olofsdotter.
Född 1858-11-11 i Södra Finnskoga (S). Död 1935-04-18 i Bodsjö, Ocksjön (Z).
MF Olof Halvarsson.
Född 1819-05-14 i Södra Finnskoga (S). Död 1876-03-10 i Bodsjö, Våle (Z). Arbetare
   
 
   
 
MM Lisa Henriksdotter.
Född 1827-08-10 i Södra Finnskoga (S). Död 1890-09-12 i Bodsjö, Våle (Z). Arbetare
   
 
   
 

Relationer och barn

.

Harry Andreas Berg.
Född 1922-08-26 i Bodsjö, Ocksjön (Z).
Död 1989-05-26 i Bräcke, V Stugusjö (Z).

1970 gift Stugusjön
1989 gift 1964

Före äktenskapet.

Karl Olof Först.
Född 1905-03-31 i Bodsjö (Z).
Död 1986-12-05 i Bodsjö, Ocksjön (Z).

Började 1918 som skogsarbetare
1933 ogift jordbruksarbetare Ocksjön
1935 o 1937 ogift jordbruksarbetare Ocksjön
1940 skogsarbetare med egen rörelse Våle 1:58 Ocksjön
1943 gift skogsarbetare Ocksjön
1950 skogsarbetare Våle 1:58
1970 gift Ocksjön
1986 gift 1950


¥När porslin och matbestick av metall varför de rika.
Jag ska berätta lite om forna tiders matordning. Matbestick av metall var en lyxvara, som saknades i de flesta hem. Man använde i stället täljkniven och träsleven . Och så åt man förstås med hjälp av fingrarna . Porslin var heller inte var mans egendom. I stället gröptes bordsskivan ur och i denna fördjupning placerades både fast och flytande föda . Efter måltiden satte husfadern fast sin träsked i en väggspringa vid sin plats och där fick den sitta till nästa måltid. Ingen vågade röra den. När någon hade fällt en älg -lovligt eller olovligt var sak samma -så skulle detta firas genom att man tillagade "Skalljäspe". Det första som då togs till vara av älgen var huvudet. vilket flåddes och skållades noga och klövs sedan längs med i två delar. Allt invändigt, som inte var användbart, avlägsnades, men hjärnan skulle vara kvar. Den gnutta kött , som fanns bakom käkbenen var en delikatess. likaså mulen. Det hela kokades i en lagom mängd vatten tillsammans med risgryn , salt och andra kryddor till en seg massa. Denna maträtt kallades "Skalljäspe". "Härapörsa" hette en annan gammal maträtt, som var gjord på hare. När hud och huvud avlägsnats skars buken upp med ett rakt snitt. Inälvorna togs ut och i stället fylldes magen med en lagom mängd risgryn till· sammans med kryddor. Sedan syddes magen omsorgsfullt ihop, så att risgrynen inte skulle pressas ut. Det hela kokades i lagom mängd vatten och serverades alltså under namnet "Härapörsa". Karl Försth, Ocksjön/ ur "Hård var striden" del 1

Brita Lisa Först.
Född 1933-07-17 i Bodsjö, Ocksjön (Z).

1970 o 1980 gift Östersund

Lars Olov Först.
Född 1935-02-16 i Bodsjö, Ocksjön (Z).

1970 Hälsingtuna, Hudiksvall
1980 Hälsingtuna, Njutånger

Alvar Herman Först.
Född 1937-08-14 i Bodsjö, Ocksjön (Z).

1970 o 1980 Österhaninge, Handen

Karl Ivan Försth.
Född 1943-05-27 i Bodsjö, Ocksjön (Z).

1970 gift Viadukten Brunflo
1980 Viken Brunflo med barnen
1990 Viken Brunflo

Bo-Örjan Försth.
Född 1947-04-19 i Bodsjö (Z).

1970 Högalid
1980 gift Brunflo
1990 gift Flätan Brunflo
verksam på mitthögskolan

Gift 1950-08-31.

Karl Olof Först.
Född 1905-03-31 i Bodsjö (Z).
Död 1986-12-05 i Bodsjö, Ocksjön (Z).

Började 1918 som skogsarbetare
1933 ogift jordbruksarbetare Ocksjön
1935 o 1937 ogift jordbruksarbetare Ocksjön
1940 skogsarbetare med egen rörelse Våle 1:58 Ocksjön
1943 gift skogsarbetare Ocksjön
1950 skogsarbetare Våle 1:58
1970 gift Ocksjön
1986 gift 1950


¥När porslin och matbestick av metall varför de rika.
Jag ska berätta lite om forna tiders matordning. Matbestick av metall var en lyxvara, som saknades i de flesta hem. Man använde i stället täljkniven och träsleven . Och så åt man förstås med hjälp av fingrarna . Porslin var heller inte var mans egendom. I stället gröptes bordsskivan ur och i denna fördjupning placerades både fast och flytande föda . Efter måltiden satte husfadern fast sin träsked i en väggspringa vid sin plats och där fick den sitta till nästa måltid. Ingen vågade röra den. När någon hade fällt en älg -lovligt eller olovligt var sak samma -så skulle detta firas genom att man tillagade "Skalljäspe". Det första som då togs till vara av älgen var huvudet. vilket flåddes och skållades noga och klövs sedan längs med i två delar. Allt invändigt, som inte var användbart, avlägsnades, men hjärnan skulle vara kvar. Den gnutta kött , som fanns bakom käkbenen var en delikatess. likaså mulen. Det hela kokades i en lagom mängd vatten tillsammans med risgryn , salt och andra kryddor till en seg massa. Denna maträtt kallades "Skalljäspe". "Härapörsa" hette en annan gammal maträtt, som var gjord på hare. När hud och huvud avlägsnats skars buken upp med ett rakt snitt. Inälvorna togs ut och i stället fylldes magen med en lagom mängd risgryn till· sammans med kryddor. Sedan syddes magen omsorgsfullt ihop, så att risgrynen inte skulle pressas ut. Det hela kokades i lagom mängd vatten och serverades alltså under namnet "Härapörsa". Karl Försth, Ocksjön/ ur "Hård var striden" del 1

Personregister    Efternamnsregister    Ortsregister